miercuri, 14 mai 2014

A treia zi in atelierul de pictura religioasa de la Muzeul Cotroceni

Primele vorbe ale zilei au inceput despre ploaie, starea imediat urmatoare a vremii si lupta meteorologica a celui ce ar vrea sa parcurga drumul pana la atelier. De fapt nu e nimic. Pensulele continua sa astearna culoare pe lemnele 80x60 cm. Mesele continua sa fie pline de pigmenti si nici un vant nu adie in pivnitele resedintei domnesti din Cotroceni. Iconarii s-au adancit in lucru, iar icoanele prind contur din ce in ce mai clar.

Interesant este faptul ca nimeni nu picteaza scene hagiografice, toti iconarii concentrandu-se asupra tainei muceniciei, asupra noilor asocieri insotite de texte din slujba si din acatistul Sfintilor Brancoveni. Chiar in privinta icoanelor expuse deja, nu doar in cazul acestora ce tocmai se fauresc, participantii invitati au adus imagini in care lucrarea dumnezeiasca mai presus de istoria consecutiva a scenelor este marturisirea de capatai.

Nu lumea din afara, ci realitatea dinauntru este miza si a acestui atelier de pictura religioasa. Iar experienta aceasta trece, vedem, in lucrul iconarilor prin multe drumuri: fie acela al aducerii in icoana a elementelor de inspiratie din chiar pictura de epoca brancoveneasca, fie acela al tratarii scenei muceniciei (si deci nu numai a Sfintilor Brancoveni, cat a oricarui Sfant Mucenic, caci mucenicia in sine este fundamentul teologic al acestor icoane), fie acela de marturisire a cuvioasei laude duhovnicesti prin reprezentarea dreptcredinciosului voievod Constantin si a fiilor sai.

Va asteptam inauntru asadar si noi, sa ne bucuram impreuna de aceeasta ploaie de primavara ca si de roadele frumoase ale zilei de astazi in atelierul nostru!












































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu