miercuri, 14 mai 2014

Intrebarea zilei de azi vine direct din spatiul atelierului: este icoana un act artistic?

Madalina Mirea, curator: Da. Este arta contemporana. Fara doar si poate.  Este un act artistic contemporan fundamentat in Traditie.

Cata libertate are pictorul de icoane?
Grigore Popescu, restaurator si pictor bisericesc: Toata libertatea, cata vreme ramane cuviincios.

Este mai valoros un iconar care privilegiaza desenul decat acela care ii da viata prin culoare? 
Fara a pune problema in termeni axiologici, ramane inrebarea ce solutie ar trebui privilegiata?

Maestrul Grigore Popescu a explicat unui grup de studenti, pornind de la cartea lui Sorin Dumitrescu: Noi si icoana (I) cateva elemente generale. 
A atras astfel, atentia auditorului asupra eternei dispute care ii opune pe sustinatorii icoanei de traditie bizantina specifica ortodoxiei rasaritene, sustinatorilor reprezentarilor religioase specifice occidentului catolic. In icoana bizantina, chipurile hieratice, formele de relief sau elementele de arhitectura nu copiaza realitatea si  nu au nevoie de umbre si volume pentru a fi veridice. In timp ce, in pictura cu subiect religios a maestrilor occidentali  sunt, nu de putine ori etalate performante stilistice ale artistului.

Maestrii si de-o parte si de alta. De-o parte insa, in pictura europeana, se vede foarte bine stiinta perspectivei, a volumului etc, iar forta compozitiei isi trage seva din puterea desenului. In timp ce de cealalta parte, a iconarilor bizantini, atentia se comuta de la efectele de lumina/umbra/perspectiva catre lucrarea pe care icoana trebuie sa o faca asupra sufletului, imblanzind puterea desenului cu forta Duhului.

Plecand de la teoria ritmului in icoana bizantina, profesorul Georgios Kordis a facut o demonstratie rapida de desen. A aratat astfel liniile de forta ale unei compozitii, linii care creaza la randul lor planuri care se cer si se potenteaza reciproc. Efectul general este acela de creare a centrelor de interes pentru privitorul care este pur si simplu atras in icoana.

Toti vizitatorii au remarcat astazi lumina care izvoraste din icoane. Poate ca tocmai de aceea astazi numarul celor ce au fost aici a fost cu mult mai mare decat in zilele insorite anterioare.


Va multumim si va asteptam in continuare!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu