joi, 8 mai 2014

Atelierul internațional de pictură bisericească Muzeul Național Cotroceni – mai 2014

Pictarea icoanei – eveniment eclesial

Evenimentul ce urmează a se desfășura la Muzeul Național Cotroceni săptămâna viitoare este unul care încearcă pe cât posibil să evite caracterul festivist, formal, convențional. Ediția din 2012 a aceluiași atelier internațional de pictură bisericească, desfășurată la Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia – tot sub semnul lui Brâncoveanu – a confirmat faptul că este vorba despre un eveniment proaspăt, ce respiră liber, deschis și firesc, evitând complexele, blocajele și artificiile de orice fel. Este o așezare la un loc a câtorva iconari ce își propun să se întâlnească liber, deschis și necrispat cu cei care doresc să participe în direct la evenimentul nașterii și realizării unei icoane.  Un grup de iconari care nu au nici o reținere și nici o  temere în a picata unul în vecinătatea celuilalt, unul diferit - în multe chipuri - de celălalt, chiar dacă unii sun ajunși la vârful creației și alți sunt la primele confirmări. Un grup de iconari care nu au complexul judecății colegilor și nici a publicului, ci au curajul și smerenia să picteze unii în prezența celorlalți și toți în fața celui mai divers public. Un grup de iconari care se așează împreună în chipul cel mai eclesial posibil, întemeindu-și unitatea nu în scheme și formule exterioare, ci în respirația creatoare a aceluiași Duh Sfânt viu al Bisericii lui Hristos.

Mișcarea tinerilor iconari, inițiată de renumitul prof. grec Georgios Kordis și Grupul EIKONA - cărora se adaugă la această ediția, ca și la cea din Mogoșoaia, drept invitați de onoare, unii dintre cei mai mari iconari români - își propune să actualizeze în faptul pictării icoanei în public evenimentul eclesial prin excelență, care presupune adunarea la un loc spre comuniune a unui număr de persoane libere, ducând fiecare cu sine fără teamă crucea propriei personalități, marcată de daruri și de slăbiciuni, și aducând lui Dumnezeu ca jertfă darul propriei sale exprimări, întru sinceritate și libertate, sau rodirea talanților dați de Însuși Dumnezeu fiecăruia în parte, nădăjduind ca darul să fie primit, sfințit și întors spre binecuvântare și împărtășire semenilor.

Într-o lume dominată asfixiant de ideologii și practici depersonalizante, colectiviste și totalitariste, ce descurajează puternic în fel și chip exprimarea liberă a persoanei mișcarea în discuție și evenimentul organizat la Cotroceni, sub egida Președinției României, afirmă și provocă persoana umană să-și asume darul esențial dumnezeiesc al unicități, din care decurg diversitatea, creativitatea și originalitatea, chiar și atunci când este vorba despre pictarea icoanei.  Marea întrebare este cum putem rămâne credincioși tradiție și în același timp să fim originali, creatori, să evităm riscul reproducerii moarte a unui model produs de predecesori.

Măsura unicității și a creativității este dată de măsura înviorării personale, a actualizării maximale a datelor existenței personale. Unic și creator este cel care este viu și percepe conștient propria viață, pulsul vital consistent ce îl constituie ca prezență observabilă și participativă, puls ce nu se epuizează în biologie, ci izvorăște din și funcționează întru relația cu ceilalți, cu lume și cu Dumnezeu. Cu cât mai viu și mai prezent în raportarea la Dumnezeu, la semenii săi și la sfinții pe care-i pictează cu atât mai proaspăt, creator și original în pictarea icoanei. Din postura aceasta de om viu este chemat iconarul să se așeze în tradiția iconografică a Bisericii, adică în limitele ce separă spațiul exprimării adevărate de cel al exprimării neadevărate, amăgitoare, mincinoase, false, rătăcitoare. Cel care trădează această tradiție este omul neviu, care funcționează ca un automat, care reproduce în chip mort, ca un papagal, cele moștenite. Ultimul criteriu în temeiul căruia suntem chemați să evaluăm prezența, viața și manifestările noastre este dat de binomul viu – mort. Adevărat și plăcut lui Dumnezeu este lucrul viu și neadevărat și neplăcut lui Dumnezeu este lucrul fără viață.


Pr. Constantin Coman
București, 8 mai 2014


Sfinții Martiri Brâncoveni
- o icoană dincolo de timp -
a doua ediție a Simpozionului Internațional de Iconografie


v  atelier internațional de pictură deschis publicului (12-15 mai, 9:00 - 17:00)
v  masă rotundă ICOANA NOUĂ (vineri, 16 mai, ora 11:00)
v  vernisaj expoziție (sâmbătă, 17 mai, ora 18:00)


Librăria Bizantină în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni organizează a doua ediție a simpozionului internațional de iconografie Sfinții Martiri Brâncoveni - o icoană dincolo de timp. Închinat pomenirii a 300 de ani de la martiriul  Sfinților Brâncoveni, evenimentul se va desfășura în perioada 12-17 mai la Muzeul Național Cotroceni din București, invitând 12 pictori iconari renumiți din mai multe țări ortodoxe și din Sfântul Munte alături de reprezentați de marcă fie din domeniul iconografiei, fie din acela teologic și cultural.

Simpozionul va fi alcătuit din trei componente - atelier de pictare icoane, masă rotundă și expoziție. Pe durata celor patru zile de atelier, între orele 9 și 17, participanții invitați vor realiza o icoană al cărei subiect se va înscrie temei de anul acesta a simpozionului. Publicul va avea acces pe toată durata desfășurării.
Atelierul va fi urmat vineri, 16 mai ora 11, de o masă rotundă cu tema Icoana Nouă și sâmbătă, 17 mai ora 18, de vernisajul expoziției.
Expoziția va rămâne deschisă până în data de 25 mai și va alătura icoanelor noi, realizate în cadrul simpozionului, alte mărturii ale participanților – icoane menite a contextualiza mai bine demersul fiecăruia.

-------------------------------------
Declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept an comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, anul 2014 reprezintă o perioadă importantă în cadrul spațiului creștin ortodox.
Astfel, contextul specific în care plasăm inițiativa noastră este pe de o parte cel general cultural românesc, iar pe de altă parte cel specific iconografic ortodox contemporan. Așa cum există un public participant consecvent ca și o nevoie permanentă a individului contemporan de a-și regăsi reperele, tot astfel există iconari care, respectând buna rânduială a canonului bizantin, înțeleg să-și asume acest canon ca pe o căutare permanentă, profundă și mărturisitoare. Există, pornind din aceste foarte schematic descrise resurse, tendințe variate de a identifica și dezvolta proiecte pe termen lung, venite din diverse spații ale lumii ortodoxe.

Librăria Bizantină s-a înscris în cadrul unui astfel de traseu cultural printr-un eveniment ce a derulat deja prima ediție în urmă cu doi ani, alături de Grupul Eikona și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia. Propunerea de anul acesta evidențiază asumarea unui proiect de durată al Librăriei Bizantine subliniat și de seria de manifestări dedicate iconografiei și cărții religioase ortodoxe în context cultural.

Ne propunem așadar o nouă ediție ce încearcă să (re)construiască un loc posibil pentru un demers iconografic care împletește respectarea Tradiției cu sensul creștin al ideii de creativitate. Este vorba, în esență, despre aducerea în spațiul public a icoanei ortodoxe printr-un proiect ce valorifică icoana ca organism viu, iar aici se află de fapt argumentul esențial – sensul oricăror căutări, artistice sau profund interioare.

-------------------------------------
Pentru orice alte informații și imagini din timpul desfășurării evenimentului puteți contacta:

De asemenea, vă invităm să urmăriți blogul ateliericoananoua.blogspot.ro unde vom anunța detalii din timpul derulării atelierului, imagini ale diferitelor stadii de realizare a icoanelor noi realizate de participanți precum și informații despre vorbitorii din cadrul mesei rotunde și a vernisajului.

-------------------------------------
Participanți invitați în cadrul atelierului deschis:
1. Prof. Dr. Georgios Kordis, Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena, Grecia
2. Lector Dr. Todor Mitrovic, Academia Ortodoxă a Bisericii Sârbe pentru Arte şi Restaurare din Belgrad, Serbia
3. Vania Sapundzieva, Universitatea Veliko-Tarnovo, Bulgaria
4. Maestrul Grigore Popescu, restaurator şi pictor bisericesc, România
5. Elena Murariu, pictor restaurator, România
6. Asit. Drd. Vasile Tudor, Facultatea de Teologie Dumitru Stăniloae, Universitatea  A. I. Cuza, Iași
7. Asist. Drd. Mihai Coman, Facultatea de Teologie «Justinian Patriarhul»  Universitatea Bucureşti
8. Gabriel Chituc, pictor, România
9. Ioan Popa, pictor, România
10. Daniel Codrescu, pictor, România
11 Părintele Iacob, Chilia Sfântul Tihon, Sfântul Munte, Grecia
12. Părintele Ilie, Mănăstirea Slănic, Argeș

-------------------------------------
Organizator: Librăria Bizantină
Co-organizatori: Muzeul Național Cotroceni, Graphais

Parteneri: Aedificia Carpați, Editura Bizantină, Grupul Eikona, Beb’Αrt, Square Media, Imprimeriile Gutenberg

Parteneri media: TVR1, Universul Credinței, Digi24, Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio România București fm, Radio France Internationale, Agenția Națională de Presă Agerpres, Pemptousia, Observator Cultural, Business Woman, Q Magazine, Igloo, Șapte Seri, Modernism, Art Out, Artindex, onlinegallery.ro, Historia, Fundația Culturală “Magazin Istoric”, Diplomat Club, Căminul, Senso TV, TV City București, Breslo, Vacanțe, Traveller Magazin.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu