luni, 12 mai 2014

Prima zi din cele patru ale atelierului de pictură bisericească

Care este limita dintre Tradiție și creativitate? Unde se situează punctul subtil în care stăpânirea meșteșugului și darul iconarului sunt împreună-lucrătoare?

Mișcarea tinerilor iconari (...) își propune să actualizeze în faptul pictării icoanei în public evenimentul eclesial prin excelență, care presupune adunarea la un loc spre comuniune a unui număr de persoane libere, ducând fiecare cu sine fără teamă crucea propriei personalități, marcată de daruri și de slăbiciuni, și aducând lui Dumnezeu ca jertfă darul propriei sale exprimări, întru sinceritate și libertate, sau rodirea talanților dați de Însuși Dumnezeu fiecăruia în parte, nădăjduind ca darul să fie primit, sfințit și întors spre binecuvântare și împărtășire semenilor.
Părintele Constantin Coman

Organizat de Librăria Bizantină în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni, atelierul are o durată de patru zile pe parcursul cărora participanții invitați dau chip nou, actual și mărturisitor icoanelor închinate Sfinților Martiri Brâncoveni.
Istoricul de artă Mădălina Mirea a fost aproape de sufletul acestui proiect și a ajutat ieri la așezarea în spațiu a icoanelor aduse de participanți.

Ziua de astăzi a început cu o slujbă ce a deschis și binecuvântat începerea lucrului. Au apărut primele desene, primele schițe, primele discuții legate de temă, de mai larga sa contextualizare în cadrul și spiritul anului 2014, atât închinat pomenirii a 300 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni cât și An Omagial Euharistic, dar și despre conexiuni pe care istoria Sfinților Brâncoveni le limpezește și le delimitează de întâmplări oarecare.

Mâine de dimineața (marți, 13 mai), Prof. Dr. Georgios Kordis (Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena, Grecia) și Asist. Drd. Mihai Coman (Facultatea de Teologie «Justinian Patriarhul»  Universitatea Bucureşti) sunt invitații speciali ai dnei. Mihaela Dedeoglu (Radio France Internationale) începând cu ora 10.30.

Vă invităm să vedeți cum se alcătuiesc icoanele în cadrul atelierului deschis (până joi; program 9-17) după cum vă invităm să ascultați emisiunea de mâine de la RFI!

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu