marți, 13 mai 2014

Seara celei de-a doua zile de atelier de pictura religioasa la Muzeul Cotroceni

... a adus liniste. S-au asezat si definit in mare masura compozitiile. Le putem vedea si simti continuitati, desi raman cu siguranta lucruri ce se vor dezvalui abia spre final, dupa cum bucuria fiecarei etape aduce cu sine o limpezime mai mare.

Multi se vor fi intreband care este rostul acestui atelier. De ce vin, iata, in scena publica, cativa iconari? De ce se desprind ei de lucrul lor pentru lucrul nostru? Adunati in palcuri in jurul iconarilor, intr-o miscare cursiva de la unul la celalalt, privitorii intra intr-un dialog uneori ghidat de pofta meseriei, de a descoperi "taine si ascunzisuri", alteori rezumandu-se la model: ce te inspira pictore?

Sunt intrebarile lumii in care traim si sunt intrebari care vin din neobisnuita de a trai in lumea aceasta anume. Fapt este ca icoana nu are legatura cu inspiratia si nici cu modul de facere a emulsiei. Ea vine din nevoia practicarii acestui cult. Iar iconarii de aici nu fac un performance. Ei asta fac zi cu zi. Se documenteaza, citesc, privesc, se lupta, cad, se ridica. Scriu icoane. Aduc in prezenta chipul unei alte realitati. Iar nevoia rezida in puterea actualizarii permanente a acestei jertfe, a acestei cautari, cea fara de care nu putem face o participare deplina.

De aceea, daca ne foloseste si mai ales cum ne foloseste acest atelier depinde de noi.
Ca si in fata unei icoane, si aici accesul este liber oricui doreste sa intre.Va asteptam de aceea si zilele urmatoare intre orele 9 si 17 si va vom povesti din nou in curand.

Prof. Dr. Georgios Kordis, Facultatea de Teologie a Universitatii din Atena, Grecia


  
Vania Sapundzieva, Universitatea Veliko-Tarnovo, Bulgaria


 
Maestrul Grigore Popescu, restaurator si pictor bisericesc, Romania


Asist. Drd. Vasile Tudor, Facultatea de Teologie Dumitru Staniloae, Universitatea  A. I. Cuza, Iasi

Asist. Drd. Mihai Coman, Facultatea de Teologie "Justinian Patriarhul"  Universitatea Bucuresti


Ioan Popa, pictor, Romania


Gabriel Chituc, pictor, Romania


Daniel Codrescu, pictor, Romania





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu